2020 Vision

De afgelopen weken zit ik gemiddeld 150 kilometers op de fiets. Het klinkt misschien gek, maar voor mij is dit rustig aan doen. Daarnaast haspel ik deze kilometers ook rustiger af als ik de afgelopen jaren vaak in de winter deed. Mijn visie op het fietsen is een beetje aan het verschuiven. Waar het eerst meer een doel was, is het nu telkens meer een middel. Een middel om mij vitaler en energieker te voelen. Het betekende wel een mind shift. Geen gemakkelijke want het liefst wil ik gaan, gaan, gaan.

Afgelopen weekend was ik op het jaarlijkse 4M event en daar was een spreker uit Engeland. In Engeland staat het jaar 2020 voor het “Year of Clear Vision”. Het jaar van een heldere visie. Oogartsen spreken daar over een 2020 visie, als je geen bril of lenzen nodig hebt. Met andere woorden meet een 2020 zicht, zie je alles scherp, helder en duidelijk. Het mooie is als je hierop zoekt je hele mooi zinnen tegenkomt, als: “It doesn’t matter where you are coming from. All that matters is where you are going.”. ” This year we will see things as we choose to see them, not as we have been taught they are.

Vaak blijf ik hangen in de patronen waar ik vandaan kom en vormen dit de verwachtingen voor de toekomst. De vraag die ik eigenlijk niet hoef te beantwoorden is, past wat ik deed ook bij hoe ik nu invulling wil geven aan mijn leven? Het is zo verleidelijk voor mijzelf om terug te kijken naar voorgaande jaren en daar mijn gevoel van tevredenheid aan te koppelen. Vorig jaar reed ik minimaal 250 kilometer in de week weg in de wintermaanden, ik loop dus kansloos achter, maar doet dit er toe? Diep van binnen zit er vaak wel een stem, die roept dat het er toe doet. Die de competitie met andere wil aan gaan en als dat niet lukt, minimaal met zichzelf.

Een heldere visie voor het jaar 2020, heb ik die? Zelf ben ik niet zo van om goede voornemens te koppelen aan een jaar. Toch helpt het voor mijzelf wel om stil te staan of ik nog helder heb of wat ik doe ook past bij wie ik wil zijn. Het is niet makkelijk om het altijd helemaal helder te hebben. Door de prikkels die ik dagelijks binnen krijg en zelf opzoek, wordt mijn zicht op wat ik doe en wie ik ben wazig. De focus en het scherpstellen lukt dan minder goed en is het stil staan bij goede voornemens en je eigen visie een handige hulpmiddel om weer een 2020 visie, een helder zicht, terug te krijgen.

Met het zondagochtend hardlooprondje met mijn maat, had ik het over de woorden die ik had gehoord, welke impact het op mij had en de lesson learned. Hij stelde mij vervolgens de vraag: “David, nu je dit zo weet, voelt het dan ook echt zo en wat doe je ermee”. Ik kan inderdaad mooie, heldere visies hebben. Ik kan mooie woorden aan het papier toevertrouwen. Maar wat als ik het me niet eigen kan maken? Dan blijven het slechts woorden meegenomen door de wind of achtergebleven op een blog ergens op internet.

Om mijn patroon in het fietsen te doorbreken, was het verliezen van mijzelf wat mij denk ik het meeste in de weg stond. De zoektocht voor de komende  tijd, wat van mijzelf kan ik nog meer inleveren en los laten om meer ten volle te kunnen genieten?

Ik, de wijsheid, ga gepaard met een helder verstand en ik maak mij kennis en bedachtzaamheid eigen.

Spreuken 8:12

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.