Seizoensopening 2022 Veerkracht

We staan aan het begin van een nieuw wielerseizoen, met nieuwe wieleravonturen in het verschiet. Daarnaast hebben we allemaal een andere weg afgelegd naar vandaag. Voor de een zijn het vandaag misschien de eerste kilometers van het jaar, terwijl de ander al in de buurt komt van zijn of haar zomervorm. Ik denk dan ook degene die door ziekte of andere omstandigheden er niet bij kunnen zijn en waarbij het soms onbekend is of en wanneer nieuwe wieleravonturen ondernomen kunnen worden. Toch hebben we allemaal één ding gemeen en dat is dat we bezig zijn om ons lichaam en mindset te trainen, krachtiger te maken en voor te bereiden op een mooi prestatie. Misschien zullen we zo af en toe overtraind zijn, een vorm dip of een ander tegenslag hebben. De vraag die dan komt, is hebben we voldoende veerkracht om weer op te veren.

Veerkracht dus….wat betekend veerkracht?

Volgens het Van Dale online heeft het drie betekenissen:

  1. De eerste is een natuurkundige betekenis: Het vermogen om de vorige stand weer in te nemen, nadat iets ingedrukt, uitgerekt enz. is geweest  
  2. De tweede: soepelheid, lenigheid
  3. De derde: kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen

Ik wil bij het laatste meteen even stilstaan. Stilstaan bij het feit dat als Meesterknecht, knechten van de Meester, wij het herstellen niet alleen hoeven te doen. Zoals er staat in Jesaja 40:28-31

Weet je het niet? Heb je het niet gehoord?
Een eeuwige God is de HEER,
schepper van de einden er aarde.
Hij wordt niet moe, hij raakt niet uitgeput,
zijn wijsheid is niet te doorgronden.
Hij geeft de vermoeide kracht,
de machteloze geeft hij macht in overvloed.
Jonge strijder worden moe en raken uitgeput,
Zelfs sterke helden struikelen,
maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht:
hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar,
hij loopt, maar wordt niet moe,
hij rent, maar raakt niet uitgeput.

Naast fervent fietser, ben ik ook een hardloper en hardlopen zonder moe te worden, poeh dat zo nog eens geweldig zijn. Aan de andere kant geeft vermoeidheid bij het sporten ook een soort van voldoening, weten dat je het maximale eruit hebt gehaald. Ik denk dan ook dat het hier niet alleen om lichamelijke vermoeidheid gaat, maar vooral om de geestelijke vermoeidheid, dat wat in mijn koppie gebeurd.

Om veerkracht praktisch te maken, er zijn een hoop onderdelen op de fiets die gebruik maken van een veer. Denk bijvoorbeeld aan remgrepen, shifters, snelspanner, voor derailleur, achter derailleur…. en nog een aantal meer. Degene die ik denk ik het meest gebruik is die van de rem en de achter derailleur.

Een paar weken geleden, de zaterdag na de zware storm in februari, ging ik met een aantal MK’ers gravelen. Door de storm van de dag ervoor was de weg bezaaid met takken en bomen en werd het uiterste gevraagd van mens en materiaal. Bij één renner brak de voorremgreep na een val en kon de veer die daarin zat niet meer zijn werking doen, gelukkig was de rem van zijn achterwiel nog heel en heeft hij zijn tocht vervolgd met enkel de achterrem. In dezelfde rit kon een ander eerder op de dag niet verder nadat zijn achter derailleur in 3 stukken was gebroken, of het kwam door een tak of de brute kracht van deze sterke renner weten we nog steeds niet. Helaas kon hij zijn weg niet vervolgen.

Zonder achter derailleur is het dus onmogelijk om verder te fietsen. Hetzelfde geld voor onze geest, onze mindset. Als ik er niet bij ben met mijn hoofd, als ik overladen ben met van alles en nog wat. Of als ik juist zo enthousiast bezig met andere dingen, dan ben ik zo afgeleid dat het fietsen domweg gewoon niet gaat, in ieder geval niet zoals ik wil. Als we naar de achter derailleur kijken, heeft deze 2 functies, welke allebei door een veer met de juiste kracht worden uitgevoerd.

De eerste functie is een veer die ervoor zorgt dat de ketting in het juiste verzet valt. Als dit niet het geval is dan knarst de ketting of verspringt deze als er kracht op de pedalen wordt gezet. Ook vergt het souplesse dat als het signaal wordt gegeven dat het snel van positie verplaatst zodat de ketting meteen weer op het juiste verzet gelegd wordt. Als een derailleur lekker loopt geeft dat vertrouwen. Ik denk dat dit ook zo werkt in ons leven. Als we niet zijn afgestemd op de juiste dingen, dan vergt het extra veel van onze veerkracht. Daar in tegen als we goed zijn afgestemd dan versterken we onze veerkracht, onze souplesse om in te spelen op toekomstige situaties die een ander verzet vragen in het leven. Dat laatste geeft vertrouwen, zoal ook in Psalm 25 staat: “Wie op de HEER vertrouwt is als de Sionsberg, die onwankelbaar staat voor eeuwig.”

De tweede functie is een veer die er voor zorgt dat de ketting op spanning blijft. Als er te veel spanning staat op de ketting, kan deze breken. Bij te weinig spanning op de ketting heb ik een paar weken geleden gezien wat er gebeurd. Het resultaat van te weinig spanning is dat er geen samenspel meer is tussen de tandwielen op de trapas en de cassette. De ketting loopt dan vrijwel meteen af en verliest dus zijn functie. Ook dit is weer zo toepasbaar voor ons gewone leven. Te veel spanning, breekt ons op, we raken vermoeid en uitgeblust. Echter met te weinig spanning raken we verveeld, een bore out en lijkt of alles niet meer met elkaar in connectie staat. Maar als de ketting op spanning staat, dan is het leven zoveel leuker en gemakkelijk. Net als fietsen in de juiste cadans zoveel meer genieten en makkelijker is. En wat ik al zei, we hebben hulp in dit alles, zoals geschreven staat in Psalm 37: “Wie de HEER welgevallig is, mag zijn weg gaan met vaste tred. Al komt hij ten val, hij blijft niet liggen, want de HEER richt hem op”.

Met een goedlopende achter derailleur is fietsen gewoonweg genieten. Toch vraagt dit ook onderhoud en aandacht, om ervoor te zorgen dat het allemaal blijft werken en zijn er gelmatig kleine aanpassingen nodig. Om afgestemd te zijn op God en op de mensen om ons heen, vraagt ook onderhoud en aandacht.

We hebben het voorrecht dat we vandaag verder mogen werken aan onze veerkracht, door te werken aan de drie pijlers waar we bij De Meesterknecht voor willen gaan, inspiratie, relatie en prestatie. Als we dit jaar bezig zijn met prestatie, hoop ik ook dat als je aan het schakelen bent, jezelf dan de vraag durft te stellen: Hoe ben ik afgestemd op God en op anderen? Veerkrachtig zijn we namelijk niet alleen, we hebben anderen en bovenal God hierbij nodig.